Skriv i fagene
Samfundsfag

Skrivemetro  >  Skriv i fagene  > Samfundsfag Linjeoversigt   -  Index   -   Forside

Opgave og eksamensgenrer

 

Samfundsfag A Skriftlig Eksamen

Skriftlig eksamen i samfundsfag varer seks timer. Ved prøvens start udleveres alene opgaveformuleringerne, og man kan i grupper diskutere, hvordan man skal gribe opgaven an. Den resterende tid anvendes til at udforme en individuel besvarelse med anvendelse af samfundsfaglig viden, begreber, teorier og metoder.

 

Til den skriftlige eksamen er opgaven delt op i to dele: En fællesdel og en valgfri del. Du kan kende forskel på opgavetyperne ved hjælp af spørgeordene. Spørgeordene angiver, hvilken genre, der er tale om, og dermed hvordan opgaven skal besvares.

 

Fællesdelen består af to delopgaver, og begge opgaver skal besvares. Besvarelsen må højst fylde 700 ord. Husk at angive, hvor mange ord du har skrevet. Læs om opgavetyperne i fællesdelen nedenfor.

 

I den valgfrie del vil opgaverne være inddelt i tre valgfrie emner med to spørgsmål under hvert emne (fælles opgavetyper for gammel og ny ordning). Du skal kun besvare en af delopgaverne (A, B eller C), men du skal besvare begge opgaver i delopgaven. I delopgaverne vil du møde spørgsmål, der tager udgangspunkt i genrerne: UndersøgSammenlignDiskutér og Skriv notat  

 

Til skriftlig eksamen i samfundsfag skal du også selv kunne lave beregninger, aflæse og fortolke resultatet. Du kan læse her om beregninger til skriftlig eksamen i samfundsfag.

 

Du har 40 minutter til at diskutere opgaveformuleringerne i grupper før bilagsmaterialet udleveres, og resten af prøven er individuel.

 

I fællesdelen er spørgeordene "Hvad kan der udledes" og ”Opstil hypoteser”. Fællesdelen består af to delopgaver, og begge opgaver skal besvares. Besvarelsen må højst fylde 700 ord. Husk at angive, hvor mange ord du har skrevet.

 

Samfundsfag A og B Mundtlig Eksamen

Hvis du har samfundsfag på A eller B niveau, skal du i den mundtlige eksamen holde et oplæg, der tager udgangspunkt i en Synopsis for samfundsfag

 

 

 

 

Skrivehandlinger

I samfundsfag er det vigtigt at huske belæg for de påstande, man måtte komme med. Det gælder både mundtligt og skriftligt. Mere præcist, så handler det om at argumentere fagligt ved hjælp af begreber og teorier fra lærebøgerne, og om at dokumentere sine pointer ved hjælp af fx talmateriale og tekster. Du kan gøre brug af følgende ord og vendinger i din besvarelse for at sikre, at dine pointer dokumenteres:

”Altså”, ”fordi”, ”på grund af”, ”således”, ”derfor”, ”på baggrund af teorien om … kan man argumentere for, at …” og ”på baggrund af bilag … kan jeg konkludere, at … ”.

Samfundsfag er tæt knyttet til virkeligheden, og brugen af empiri er afgørende. Empiri i samfundsfag er statistikker, avisartikler, interviews, spørgeskemaundersøgelser, interviews i tv-udsendelser og lignende. Det er ikke tilstrækkeligt at gengive pointer fra lærebøgerne – de skal kobles med empirien, dvs. det udleverede bilagsmateriale og selvfundet supplerende materiale.

 

 

Nyttige links

Samfundsfag.dk

Sørens samfundsfaglige regnemaskine

 

Statistik

http://www.statistikbanken.dk

http://ec.europa.eu/eurostat

http://www.wto.org

http://www.imf.org/external/index.htm

http://www.rug.nl/research/ggdc/

 

Danmark

http://www.ft.dk

http://um.dk/da

 

EU

http://europa.eu/index_en.htm

 

Aviser

http://skoda.emu.dk

 

 

 

Mest for lærerne

Vejledninger og læreplaner NY ORDNING