Skriv i fagene
Samfundsfag

Skrivemetro  >  Skriv i fagene  > Samfundsfag > Argumentere Linjeoversigt   -  Index   -   Forside

Argumentere

 

 

1.   Formål med at argumentere

I samfundsfag skal du kunne argumentere sammenhængende og nuanceret for dine egne og for andres synspunkter. Du skal vise, at du kan bruge relevante begreber, teorier og faglig viden i din argumentation.Eksempel: ”Argumentér ud fra en liberalistisk grundholdning imod forslaget om at forbyde tobaksrygning”.

 

 

2. Forarbejde

I en argumentationsopgave i samfundsfag skal du arbejde med et synspunkt i et citat. Det betyder, at du skal være meget opmærksom på, hvad der står i citatet. Find ud af:

  • Hvad handler citatet om.

  • Hvilke argumenter bruges der i citatet.

  • Hvilke modargumenter findes der til citatets argumenter (hvis du skal argumentere imod)

  • Hvilke begreber, teorier og faglig viden kan bruges for at styrke din argumentation. 


Det kan som nævnt i eksemplet ovenfor være, at du skal argumentere liberalistisk. Det betyder, at der er nogle krav til, hvad det er for nogle faglige begreber, som du skal bruge i din argumentation. Husk at det ikke giver point at redegøre for, hvad liberalisme er. Du skal anvende liberalismen til at styrke din argumentation.
Du skal altså påtage dig et bestemt synspunkt (her liberalistisk), og du skal være tro mod dette standpunkt. 


 

 

3. Tekstdel 


Det lille eksempel nedenfor tager udgangspunkt i opdelingen i påstand, belæg og hjemmel. Det skal i den forbindelse nævnes, at Toulmins opdeling ikke er et must. Det kan sagtens lade sig gøre at argumentere på anden vis. Fokus bør dog altid være på en faglig argumentation. Når Toulmin anvendes her skyldes det, at andre fag end samfundsfag ofte bruger den samme opdeling. En god argumentation indeholder ifølge Toulmin tre dele:

  • Påstand: Det standpunkt, som afsender søger modtagers tilslutning til à derfor (så).

  • Belæg: Den grund, som afsender giver modtageren, for at modtageren skal tilslutte sig 
påstanden à fordi (da). 


  • Hjemmel: Den generelle regel, der gør at modtageren bør acceptere påstanden på baggrund af belægget à eftersom (i henhold til). (Læg i øvrigt mærke til at kravet om f.eks. argumentere liberalistisk ofte naturligt vil være en del af hjemlen i en argumentation).

 

4. Vær opmærksom på, at du skal tage udgangspunkt i det udleverede bilagsmateriale. Du skal desuden inddrage flere delelementer fra det udgangspunkt, du bliver pålagt - få f.eks. flere dele af liberalismen med. Og modargumentér flere af argumenterne i bilaget - dvs. du skal ikke blot tage udgangspunkt i det ideologiske/teoretiske ståsted, bilaget har, men gå ned i bilagets argumenter.

 

Kilde: http://www.silkeborg-gym.dk/fileadmin/Skriftlighedsportal/SSa16.pdf