Skriv i fagene
Dansk

Skrivemetro  >  Skriv i fagene  > Dansk > Opgave- og eksamensgenrer > Analyserende artikel

 Index   -   Forside

Hvad er en analyserende artikel?

I den analyserende artikel kan du vælge mellem to opgaver. I den ene opgave skal du arbejde med en litterær tekst, og i den anden opgave skal du arbejde med en medietekst som fx en kortfilm, reklame, uddrag af dokumenter, uddrag af nyhedsindslag osv. Fælles for begge opgaver er, at du skal analysere og fortolke en (eller flere) tekster samt perspektivere den/dem. I denne opgave er det valgfrit, om du vil inddrage materiale fra internettet. Opgaven består af tre hoveddele:

  • En analyse af teksten

  • En fortolkning af teksten

  • En perspektivering af teksten

I den analyserende artikel formidler du din forståelse af teksten. Du kommer med påstande om tekstens formål og betydning, og det gør du gennem tekstcitater og analytisk velbegrundede iagttagelser. Den gode analyse og fortolkning er derfor en velstrukturereret og veldokumenteret gennemgang af teksten.  I opgaveformuleringen vil der være et fokus for analysen. Det skal indgå med en vis vægt (dog skal du ikke kun fokusere på det nævnte). Hvis opgaven inddrager to tekster, skal du enten foretage en sammenlignende analyse og fortolkning, eller også skal den ene tekst analyseres og fortolkes, mens den anden inddrages i en perspektivering.

Tip! Husk at det kaldes en ”artikel”. Derfor skal du skrive formidlende, levende, interessant og vedkommende.

 

Eksempler på en god analyserende artikel:

 

Den analyserende artikels byggeklodser

 

Hvad indeholder afsnittet?

 Rubrik

 

Rubrikken skal give læseren lyst til at læse artiklen, og den skal også ramme artiklens indhold.

 

 Kedelig rubrik: Analyserende artikel om Tv-serien 1864

Fængende og god rubrik: Danmarks store traume

 

Indledning

( ca. 1/4 side)

Den skal være fængende og spændende, og læseren skal efter at have læst indledningen have en klar ide om, hvad fokus og tema er i den analyserende artikel.

Start ikke med: ”Jeg har valgt at skrive en analyserende artikel……”

Til sidst i indledningen skal du præsentere teksten med alle oplysninger: forfatter, titel, årstal

Hoveddel

(ca. 2 sider)

Den skal indeholde analysen og fortolkningen. Denne del skal inddeles i flere afsnit og kan være adskilt af fængende mellemrubrikker. Et afsnit må ikke være på mindre end ½ side. Det vil sige – hvis din stil er to sider lang, skal du max have to mellemrubrikker.

Analyse:

Litterær: kan fx omfatte: undersøgelse af komposition, miljø- og personkarakteristik, fortællerforhold, sproglige virkemidler, tema fotografering, klipning, lyd, lys, symbolik, tema, fiktionskoder, faktakoder. Det centrale er, at du kan lave en næranalyse af medieteksten og undersøge, hvordan den virker. Man skal springe de delelementer over i analysen, som ikke er væsentlige i den pågældende tekst.

Medie: kan fx omfatte: undersøgelse af komposition, miljø- og personkarakteristik, fortællerforhold, fotografering, klipning, lyd, lys, symbolik, tema, fiktionskoder, faktakoder. Det centrale er, at du kan lave en næranalyse af medieteksten og undersøge, hvordan den virker. Man skal springe de delelementer over i analysen, som ikke er væsentlige i den pågældende medietekst.

Fortolkning:
I fortolkningen skal du samle delene igen. Hvad handler teksten om, når man får samlet alle delene igen? Hvad er det for et tema, der belyses i teksten, og hvordan gøres det og med hvilken effekt? Fx: Er teksten samfundskritisk eller forsøger den blot at vise et almindeligt menneskes hverdag. En tekst kan have mange forskellige hensigter

 

Perspektivering

(ca. 1/2 side)

Du bliver ofte bedt om at perspektivere til noget bestemt. Dette kan f.eks. være tekstens genre (novelle,  lyrik,  eventyr, kortfilm, dokumentar  ), tema eller tekstens litteraturhistoriske placering. Perspektiveringen en skal pege på fællestræk med andre tekster, men perspektiveringen er ikke blot en sammenligning. Den skal give ny viden om den tekst, man har analyseret.  

Afrunding

(ca. 1/4 side)

Fungerer som en afslutning på din perspektivering, hvor du får rundet af, opsummeret og kort vender tilbage til det, du har præsenteret som det væsentlige fokus og tema i indledningen.

 

 

Nyttige links

Gyldendals ordbøger - Dansk