Skriv i fagene
Samfundsfag
HF

Studiemetro  >  Skriv i fagene  > Samfundsfag Linjeoversigt   -  Index   -   Forside

Præsentation af faget

Samfundsfag er en del af ks-faget (kultur- og samfundsfagsgruppen) sammen med historie og religion. I samfundsfag lærer du om politik, sociologi og økonomi med udgangspunkt i aktuelle problemstillinger. Du skal også selv undersøge samfundet ved hjælp af samfundsfaglig metode.

I KS vil du både arbejde med temaer, der kun er samfundsfaglige og med temaer, hvor samfundsfag samarbejder med religion og historie for at få den bedst mulige forståelse

 

Opgave og eksamensgenrer

Den enkeltfaglige eksamen for samfundsfag på C-niveau (som er del af KS-forløbet) er mundtlig, og den ligger omkring jul i 2.hf, hvis den bliver trukket ud. 

Til eksamen trækker du en opgave med ukendte spørgsmål og ukendt bilagsmateriale og får 60 minutter til at forberede det. Opgaven bygger på et af de forløb, der er gennemgået i undervisningen. Derefter skal du eksamineres i 30 minutter.

 

Samfundsfag B Mundtlig Eksamen

Hvis du har samfundsfag B niveau, skal du i den mundtlige eksamen holde et oplæg, der tager udgangspunkt i en Synopsis for samfundsfag

 

Skrivehandlinger

Der er ikke en skriftlig eksamen i samfundsfag for HF, men samfundsfag kan indgå i SSO enten i samspil med et andet fag, eller enkeltfagligt, hvis man har samfundsfag på B-niveau eller hvis man skriver en tværfaglig opgave, hvor det andet fag er på mindst b-niveau. Selvom der ikke er en skriftlig eksamen, så indgår skriftlighed naturligt i den daglige undervisning i samfundsfag, fx i form af argumentationsopgaver eller refleksionsskrivning.

 

I samfundsfag er det vigtigt at huske belæg for de påstande, man måtte komme med. Det gælder både mundtligt og skriftligt. Mere præcist, så handler det om at dokumentere sine pointer ved hjælpe af faglighed, dvs. begreber og teori fra lærebøgerne, og bilag, fx talmateriale og tekster. Du kan gøre brug af følgende ord i din besvarelse for at sikre, at dine pointer dokumenteres:

”Altså”, ”Fordi”, ”På grund af”, ”Således”, ”Derfor”, ”På baggrund af teorien om … kan man argumentere for, at …” og ”På baggrund af bilag … kan jeg konkludere, at … ”.

 

Samfundsfag er tæt knyttet til virkeligheden, og brugen af empiri er afgørende. Empiri i samfundsfag er statistikker, avisartikler, interviews, spørgeskemaundersøgelser, interviews i tv-udsendelser og lignende. Det er ikke tilstrækkeligt at gengive pointer fra lærebøgerne – de skal kobles med empirien, se nærmere nedenfor.

 

I samfundsfag er det almindeligt at arbejde med tre typer skriftlighed:

1)   En redegørelse

Du kan blive bedt om at redegøre for et begreb, en teori eller et empirisk bilag, fx en artikel eller en tabel. Det er vigtigt at vælge det relevante ud i forhold til dét, du bliver bedt om. Altså er det ikke alt, der skal gengives, men det nødvendige. Redegørelser skal som hovedregel være korte og præcise, da redegørelser befinder sig på det laveste taksonomiske niveau, og derfor fungerer som afsæt for det senere arbejde.

 

2)   En undersøgelse / analyse

I en undersøgelse skal du koble teorien og begreberne med virkeligheden, dvs. empirien. Du skal komme med referencer, dvs. inddrage udvalgte tal og citater direkte i din tekst, for at sikre du har dokumentation, dvs. belæg for dine påstande. Husk henvisninger til lærebøger og empiri!

 

En undersøgelse må gerne have en vis længde. Det kan være en god idé med deloverskrifter undervejs, så du laver en fokuseret besvarelse. Inddelingen i afsnit afhænger af opgave- eller problemformuleringen. Husk en opsummering til sidst, hvor du konkluderer på din undersøgelse.

 

3)    En diskussion

I en diskussion skal forskellige faglige synspunkter stilles op overfor hinanden. Det er vigtigt, at du fremlægger synspunkterne neutralt og uden at inddrage din egen holdning. Det kunne fx være forskellige ideologiers syn på et bestemt politikområde. Det er vigtigt at bevare fagligheden, og du må meget gerne inddrage pointer fra din redegørelse og undersøgelse – diskussionen bygger videre på dem. Du behøver ikke konkludere entydigt i din diskussion, men kan lave en nuanceret afrunding.

En større skriftlig opgave som en SSO vil bestå af disse tre dele (udover indledning, konklusion, litteraturliste, bilag osv.), baseret på en lærerformuleret opgave, som skal besvares. Du er altid velkommen til at inddrag supplerende materiale i form af artikler, talmateriale mv. i din besvarelse.

 

 

Nyttige links

Statistik

http://www.statistikbanken.dk

http://ec.europa.eu/eurostat

http://www.wto.org

http://www.imf.org/external/index.htm

http://www.rug.nl/research/ggdc/

 

Danmark

http://www.ft.dk

http://um.dk/da

 

EU

http://europa.eu/index_en.htm

 

Aviser

http://skoda.emu.dk

 

Samfundsfagsside fra Fredericia Gymnasiums skrive-metro