Begyndelsesbogstav - stort eller lille? (BB)

Stort eller lille begyndelsesbogstav? Det er oftest sjuskefejl, når jeg møder denne type fejl i mine elevers stile, da de fleste jo godt ved, at egennavne skrives med stort – men en sjuskefejl tæller altså stadig som en stavefejl!

Efter punktum.

Der skal altid skrives stort begyndelsesbogstav efter punktum, men den regel kan alle vist…

Egennavne (proprier)

Et proprium (egennavn) er det individuelle navn, der betegner noget, oftest et sted- eller personnavn.

Forkortelser

Forkortelser skrives med stort, hvis det, de er en forkortelse af, skrives med stort: EU, USA, PH, SF, men med andre navne ser man ofte en udvikling med tiden, så TV nu kan skrives tv, CD-ROM nu kan skrives cd-rom, AIDS kan nu skrives aids.

Typiske fejl

Hvorfor går det galt? Her er nogle forsøg på svar i forhold til, hvad jeg oplever som typiske fejl:

1) fordi teksten er skrevet efter de gamle retskrivningsregler (før 1953), hvor alle navneord var skrevet med stort begyndelsesbogstav, og så kommer man til at overtage tekstens formuleringer.

2) fordi man synes, at det er en smart måde at markere vigtige ord på (stort begyndelsesbogstav fungerer som en slags fremhævelse af ordet), man synes, at tilfældige (vigtige) ord, såsom Familien eller Dronningen, skal med stort – men det må man altså ikke, det er helt forkert!

3) fordi man glemmer, at der er forskel på en titel, hvor der skal skrives med stort, fx. ”Familien Gregersen”, og så en almindelig sætning, hvor ordet familie indgår (med småt), så kommer man til at skrive det med stort hele vejen igennem, men det er forkert!

4) fordi ordet er en afledning af et ord, der skrives med stort, fx hedder det ”København”, men ”en københavner”.