Skriv for at formidle
Find materiale

Skrivemetro  >  Skriv for at formidle   >  Find materiale  >  Hvordan Linjeoversigt   -  Index   -   Forside

HVORDAN søger jeg?

 

En simpel søgning på Google og Wikipedia er aldrig tilstrækkeligt når du skal søge information om et større emne. Det er vigtigt at du sætter dig ind i et bredere felt af søgeteknikker eller søgestrategier

 

 

 

Bogligt materiale (vurder om du kan bruge materialet):

  • Kig på indholdsfortegnelsen, check om der er et register bag i bogen, skim bogen igennem. Bøger kan være kronologisk opbygget eller tematisk. Leksika er altid alfabetiske.
     

  • Læs på bagsiden af bogen og forordet, som indeholder væsentlige oplysninger. F.eks. om bogens målgruppe og faglige niveau, samt om der er sider af emnet, der ikke behandles i bogen eller om emnet er belyst fra en bestemt synsvinkel, tidsperiode m.m. Se på udgivelsesåret og sidetallet.

  • Er der litteraturhenvisninger bag i bogen? Hvis svaret er ja, har du noget at arbejde videre med…
     

 

Database: Søgeteknik og søgestrategi

  • Brug din problemformulering som udgangspunkt til at finde frem til de søge- og emneord, der har med dit emne at gøre.
    Lav en liste med disse
    søge- og emneord, herunder flertalsformer, synonymer og engelske termer for at gøre din søgning så komplet som muligt. Find også overordnede og underordnede begreber til dine søgeord. Brug evt. et leksikon til dette forarbejd. Hvis du f.eks. skal skrive opgave om D-Day, kunne du søge mere bredt på søgeordet ”2. verdenskrig” og mere snævert på  ”Omaha Beach”.
     

  • Vælg en eller flere relevante databaser at søge i. Her finder du en liste over anbefalede biblioteker og databaser
     

  • Kig grundigt på databasens forside. Nærlæs hvilke søgemuligheder du har.
     

  • Sæt dig ind i databasernes teknikker:
    Trunkering (med tegnet * eller ?) giver en søgning på ordstammen og alle endelser, dvs. en bred søgning på mange ord samtidigt. Du kan måske afgrænse din søgning på forskellig vis, hvis der f.eks. er mulighed for søgeinterval (dato/år) eller mht. materialer (bøger, artikler osv.) eller sprog.
     

  • Brug de søgeord/emneord, som du har skrevet ned, i forskellige kombinationer.
    Vælg "
    Udvidet søgning" hvis denne mulighed findes. Dermed kan du søge mere målrettet, og du får en større forståelse for, hvad det er, at du er i gang med at søge efter (forfatter, titel, emneord eller fritekst).
     

  • Vurdér søgningen. Begræns eller udvid denne - f.eks. med at flytte søgeord fra emneordsfeltet til fritekstfeltet. Dette vil give dig en bredere søgning med flere træf, og den omvendte flytning mellem felterne vil give en smallere søgning.
     

  • Quick ’n’ Dirty:
    Hvis du er meget i tvivl om dine søge-/emneord, eller i tvivl om der overhovedet er skrevet noget om dit emne, kan prøve en Quick ’n’ Dirty søgning. Måske får du så lidt overblik og vil kunne se, hvilke begreber og ord, som andre har brugt om emnet.
    Brug de resultater, du får, til at blive klogere på fagterminologien og de ”rigtige” søgeord. Søg derefter videre med de nye begreber og søgeord.
    Her kan du se et eksempel på, hvordan du kan få udbytte af at lave en
    Quick ’n’ Dirty søgning i Bibliotek.dk (kilde:Aarhus Universitets Studiemetro. Informationskompetence)
     

  • Udvælg, find eller bestil det relevante materiale.
     

  • Print dit søgeresultat ud til dig selv og din lærer. Hvis du ikke gør det, er det ikke sikkert, at du kan huske, hvad det var du fandt frem til eller bestilte i databasen.

 

 

 

Websides / Internettets hjemmesider:

 

  • En del gode hjemmesider ligger i Bibliotek.dk. Og finder du en hjemmeside her, er den udvalgt fordi den opfylder visse troværdigheds- og kvalitetskrav.
     

  • Søger du direkte på internettet med en søgemaskine, f.eks. Google, skal du huske, at det er en søgerobot, du læner dig op ad. Søgemaskiner (også dem der ligger bag databaserne) gør kun præcis, hvad du beder dem om, så husk at det er dig, der skal lave det kvalitative tænkearbejde!
    Overvej derfor særligt hvilke søgeord, du skal bruge.

     

  • Kig på flere end de første tre, fem eller ti træf, som Google finder, og vælg kun de hjemmesider, hvis indhold du kan regne med er korrekt.
    Krydscheck altid oplysningerne med andre materialer.
     

  • Brug med andre ord din kritiske sans!
    Internetdokumenter og internetsider kræver en særlig kritisk vurdering, da alle og enhver kan lægge informationer og dokumenter og på internettet. Undersøg især hvem der står bag hjemmesiden og hvilket formål den har.
    Se Undervisningsministeriets side om kildekritik og vurdering af hjemmesider   og  Tjekliste og Hvad er kilder og kildekritik, en film fra Studieportalen.dk

     

  • Og husk at Google ”kun” kan søge i overfladen af internettet. Google kan derfor ikke dykke ned i Det Dybe Web og finde guldet - de mange fuldtekst artikler – i de betalingsdatabaser, som skolen har købt licens til.