Skriv i fagene
Dansk

Skrivemetro  >  Skriv i fagene  > Dansk > Opgave- og eksamensgenrer > Essay Index   -   Forside

Hvad er et essay?

I essayet skal du reflektere relevant og danskfagligt over et givent emne/problemstilling. I essayet skal du skrive om emnet, og du skal inddrage/tage udgangspunkt i den tekst, du bliver bedt om at forholde dig til. Det betyder IKKE, at du skal diskutere synspunkterne i teksten, for det er IKKE synspunkterne og holdninger, der er i fokus. Det er refleksioner over EMNET, der er i fokus. Derfor bliver din primære opgave i essayet at undersøge, åbne og udbrede det emne, der præsenteres. Det vil derfor være en god idé i førskrivningsfasen at lave et mindmap, hvor du undersøger, reflekterer over og overvejer emnet og ser, om du har nok danskfaglige tanker omkring emnet. Måske har du også anden relevant viden, du kan inddrage?

 

Essayets hoveddele er derfor:

  • En præsentation/åbning af emnet

  • En undersøgelse af emnet

 

Essayet er den genre, der stiller størst krav til din indsigt om og passion for emnet. Det er den mest personlige af genrene, og den stiller høje krav til dit sprog samt til din evne til at disponere de hovedspor, du ser i emnet.  Sproget i et essay betyder rigtig meget. Sproget skal gerne være personligt, dvs. det skal være levende, malende, beskrivende og spændende. Brug gerne billedsprog og ”sprødt sprog” i dine refleksioner over emnet.

 

Essayet skal veksle mellem konkrete eksempler og erfaringer og mere generelle overvejelser og almene erfaringer. NB! Essayet skal være personligt, men IKKE privat!

 

Vær opmærksom på, at der er stor forskel på at reflektere over et emne og på at diskutere et emne. Se eksempler på de to skrivestile under nyttige links.

 

 

Eksempel på et godt essay

 

Essayets byggeklodser

 

Hvad indeholder afsnittet?

Typiske formuleringer

Undgå

Indledning

( ¼  – ½ side)

I indledningen skal du fange læserens opmærksomhed. Eftersom din sproglige kreativitet er vigtigst i denne genre, kræver det også at din indledning skal fange læseren helt fra start.

 

Gode måder at fange læserens opmærksomhed på er: direkte henvendelse til læseren, at starte midt i en ”scene”, at komme med et konkret eksempel på en situation, hvor emnet har spillet en stor rolle for dig, at spille på sanserne, at bruge billedsprog.

 

Det kan være en idé at starte med en konkret oplevelse, du har haft, der relaterer sig til emnet, som du har undret dig over.


I indledningen viser du også, hvad du har tænkt dig at have fokus på inden for dette emne. Husk at begrunde din vinkel ved at påpege, hvordan den er relevant i forhold til emnet.

En levende og konkret indledning til emnet kunne være: ”Bang! Der stod den! Skulpturen var deform, mægtig og grøn. Folk omkring den mumlede, og jeg fangede en sætning af en midaldrende kvinde sagt til hendes mand: ”Hvad er dog meningen med den? Hvorfor skal den stå her?” ”

 

Præsentation/åbning

( 1 ½ - 2 sider)

Her skal du åbne emnet og pege mod den videre undersøgelse.

 

Tekstmaterialet, du skal forholde dig til, skal kort inddrages og du kan enten præsentere det her eller senere. Når du præsenterer det, skal du huske at få præsenteret materialet fuldt ud (forfatter, titel, udgivelsesdato og medie).

”At kunst kan være en faktor i den offentlige debat kunne man bl.a. se, da udstillingen … kom frem”

Undgå at lave en redegørelse af tekstens synspunkter. Du skal i stedet bruge teksten som afsæt for dine refleksioner og som en inspiration til at undersøge vinkler på emnet.

Undersøgelse

( ½ - 1 side)

Her skal du inddrage andre tekster, film, kunst mm., som du finder relevant. Husk dog at fremdag, hvad det relevante i forhold til emnet er, og hvilket perspektiv på emnet, det giver.

 

Dine refleksioner over emnet skal gerne både have en abstrakt og en konkret vinkel på emnet. Hvis emnet f.eks. er provokerende kunst, kan din abstrakte vinkel være samfundsmæssige konsekvenser dette kan have for mennesket, og din konkrete vinkel kan være en konkret udstilling, du har set, som har haft den effekt/har været i den kategori. Disse to lag – det konkrete og det abstrakte – skal du gerne koble ved, at du viser det konkrete eksempels betydning i den større abstrakte sammenhæng. Derfor kommer dine refleksioner nok til at se sådan ud: Konkret erfaring > Refleksion over den > Abstraktion og generalisering > Ny vinkel på emnet (og så starter den forfra).

 

Husk at vise, at du har en danskfaglig viden/vinkel på emnet.

Stil åbne spørgsmål til emnet (som du dog skal komme med refleksioner over):

”Men hvordan kan det være, at kunsten rykker ved grænser hos nogle, imens den slet ikke berører andre?”

Stil gerne spørgsmål, men undgå at ophobe spørgsmål, som du ikke udfolder, undersøger eller besvarer.

 

Undgå at sprede dig over for mange vinkler på emnet. Det skal gerne være en grundig og nuanceret undersøgelse af emnet.

Afrunding

( ¼ - ½ side)

Her skal trådene samles igen. Emnet, som du lige har bredt ud og vist mange perspektiver på, skal samles sammen, og du kan vende tilbage til et billede, du har skabt for læseren i din indledning.

Et essay må ikke have en lukket konklusion på emnet. Afrundingen skal gerne lægge op til videre refleksion og eftertanke hos læseren, så du kan godt slutte af med et åbent spørgsmål.

Vend evt. tilbage til billedet fra begyndelsen og luk ikke emnet:

”En ting er sikkert. Mine grænser blev i hvert fald rykket den dag. Om den midaldrende kvinde blev rystet i sin grundvold på samme måde, ved jeg ikke.”

Undgå at lukke emnet og afslutte det.

 

 

Nyttige links

Forskel på refleksion og diskussion (dok)

Om at skrive et essay

Gyldendals ordbøger - Dansk

 

 

Mest til lærerne

Tilbagemelding på essay

Retteskema til essay