Skriv i fagene
Dansk

Skrivemetro  >  Skriv i fagene  >

 Index   -   Forside

Den analyserende artikel med mediefagligt fokus

 

Når du skal analysere et klip, hvor du har fokus på de mediefaglige virkemidler, der bruges, er det altid vigtigt, at du overvejer og forholder dig til, hvilket klip det er, du arbejder med. Gør dig derfor tanker om, hvilken type klip det er, hvad klippet fortæller dig, hvordan det fortæller dig det, og hvorfor det mon gør det på den måde.

 

 

 

Hvad indeholder afsnittet?

Typiske formuleringer

Undgå

Indledning

 

¼ - ½ side

 

Her laver du en introduktion af det emne og fokus (se opgaveformulering for dette), du skal undersøge. Gør emnet relevant i forhold til det materiale, du skal analysere og fortolke. Du viser dermed vinklen på din analyse og fortolkning og vækker læserens interesse for at læse videre.

 

Anvend en tragtindledning, hvor du starter med en generel vinkel på emnet og arbejder dig ind på det mere konkrete eksempel. I slutningen af indledningen (eller i starten af det følgende afsnit) præsenteres materialet fuldt ud med instruktør/afsender/tilrettelægger, titel, udgivelsesår og genren (dokumentarfilm, kampagnefilm, reklamefilm, fiktionsfilm, realityshow, kortfilm, nyhedsindslag…)

 

Undgå at skrive, hvad du vil gøre (f.eks.: Jeg vil i denne stil lave en analyse af klippet. Derefter vil jeg lave en fortolkning…). Gå ud fra, at din læser kender opgaveformuleringen.

 Analyse

 

1 ½ - 2 sider

Analysen skal bruges som springbræt til din senere fortolkning. Koncentrer dig derfor om analytiske pointer, der giver mening i forhold til din fortolkning og fokus, og vælg få, præcise ”citater”.

 

Det vigtigste i en mediefaglig analyse er, at du laver en velbegrundet analyse, der tager udgangspunkt i klippet og holder det fokus, opgaven angiver. Derfor skal du finde belæg i klippet for din analyse, dvs. ”citater” fra klippet. Hvor du i analyser af litterære tekster bruger citater fra teksten til at underbygge dine påstande, skal du i den mediefaglige analyse bruge henvisninger til steder i klippet. Når du henviser til konkrete steder i klippet, som skal fremhæves, kan det gøres ved, at du ultrakort beskriver stedet (eks.: ”I scenen, hvor Lars Løkke Rasmussen interviewes, kan man…”). Dette kan evt. efterfølges af en tidskode for klippet (”I scenen, hvor Lars Løkke Rasmussen interviewes, ser man… (02:12-02.34)). Du kan også indsætte et screenshot fra scenen. Hvis der i din analyse er specielt fokus på det, der siges, kan du transskribere samtalen og indsætte den. Du skal ikke begrunde alle dine analytiske pointer med kliphenvisninger, men i stedet bruge få, velvalgte steder, du fremhæver til at understrege de mest centrale pointer. Enhver kliphenvisning skal ledsages af en kommentar, hvor du fortæller, hvad der er værd at lægge mærke til.

 

I en analyse af et klip kunne du komme ind på:

 

Brugen af de filmiske virkemidler (hvad kendetegner æstetikken og klippets ydre?):

- Lyd (eks. voice over og underlægningsmusik)

- Lys

- Beskæringer (eks. nærbilleder) – Klipning

- Farver

- Komposition og linjer i billeder

- Perspektiver

- Symboler.

 

Dramaturgien i klippet (handlingens opbygning):

- Aktantmodellen

- Træk af berettermodellen

- Karaktertræk hos de forskellige karakterer (gode/onde)

- Fortæller

- Spændingsopbygning.

 

Genren (hvilke genretræk ses i klippet, og blander klippet evt. flere genrer?):

- Overordnet om det er fiktion eller fakta (her kan man komme ind på fiktionskoder og faktakoder eller autenticitetsmarkører)

- Yderligere genremarkører tilhørende f.eks. reklame, kampagne, valgvideo, reality, nyhederne, dokumentarfilm, fiktionsfilm, kortfilm.

 

Modtageren af klippet:

Her kan du med fordel gå ind og bruge den basale kommunikationsmodel, hvor du overvejer, hvem afsenderen er, hvad dennes budskab er, gennem hvilket medie det er sendt ud, hvem modtageren af dette er, og hvilken effekt det har.

 ”Under det meste af den første scene er der lagt dramatisk underlægningsmusik ind over, hvilket gør…”

 

”Den røde farve kobles til den kvindelige hovedkarakter, hvilket får hende til at fremstå som…”

 

”Et magtforhold mellem de to understreges gennem brug af perspektiver…”

 

”Det hele bliver mere dramatisk, da der klippes mellem de to scener…”

 

”Det er især i scenen fra Christiansborg, at lyset medvirker til…”

 

”Han indtager den klassiske modstanderrolle, da han…”

 

”Det er tydeligt, der i denne scene bygges op til et dramatisk klimaks.”

 

”Da han også bruges som voiceover i klippet, fungerer han som en form for jegfortæller…”

 

”Dokumentarfilmklippet benytter sig dog af en del fiktionskoder, hvilket gør…”

 

”Der bliver i scenen også brugt en del virkemidler fra gysergenren, hvilket gør…”

Undgå at lave en slavisk gennemgang af alle de analytiske begreber, du kender og kan finde i klippet. Fokusér på det vigtige og mest karakteristiske ved klippet og givende for fortolkningen.

 

 

 

Undgå bare at redegøre for de filmiske virkemidler i klippet. Du skal altid gå videre og analysere effekten og virkningen af dem.

 

 

 

Undgå at lave et rent resumé af handlingen i klippet. Skriv evt. et ultrakort resumé på 2-4 linjer i starten af din analyse for vise fin forståelse og fokus.

 

 

 

Undgå at bruge kliphenvisninger til at gentage: Kliphenvisningerne skal gerne bruges til at underbygge dine analytiske pointer og ikke til at gentage det, du lige har sagt.

Fortolkning – og evt. vurdering

 

1 side

I en fortolkningen af klippet skal du tage udgangspunkt i det, du har fundet frem til i analysen og hæve dig op over den nære klipanalyse.

 

Du sammenfatter analysepointerne i en samlet fortolkning, der peger på, hvad klippet tematiserer, hvad afsenderens formål med klippet er, og hvilke værdier det afspejler. Denne ”konklusion”, som fortolkningen er, skal være i tråd med det fokus og tema, som du har præsenteret i indledningen.

 

 

Her kunne du komme ind på:

- Udtrykker klippet en kritik eller holdning til et problem (f. eks. mellem kønnene, samfundsmæssigt, politisk)?

 

- Hvilken grundopfattelse giver klippet udtryk for?

 

- Giver klippet en positiv eller negativ vinkel på det overordnede tema?

 

- Er der en sammenhæng mellem klippet, temaet, de udtrykte holdninger og den afsender, der har lavet det?

 

I din analyse og fortolkning kan du også komme ud for at blive bedt om at vurdere elementer af klippet. Det kunne f.eks. være, at du skal vurdere, hvordan klippet prøver at ramme en bestemt målgruppe. Når du vurderer, skal du først have en idé om, hvad afsenderens formål med klippet er. På baggrund af dette kan du så vurdere, om dette formål er opnået. Her kan du tage udgangspunkt i nogle af de analytiske overvejelser, du tidligere har gjort dig, og bruge dem til at understøtte din vurdering.

 ”Da det er en valgvideo for partiet, skal man lægge mærke til, at…”

 

”Ved at have denne vinkel på emnet, viser afsenderen, at han/hun er…”

 

”Klippets hensigt er at vise…”

 

”Da klippet bruger mange filmiske virkemidler og fiktionskoder, fremstilles emnet dermed…”

Undgå at komme med helt nye påstande, som du ikke har antydet og kommet med belæg for i analysen.

Afrunding

 

¼ - ½ side

Du skal vende tilbage til det emne og fokus, du præsenterede i indledningen. Her kan du med den nye viden, du har fået gennem din analyse og fortolkning af det konkrete klip, kaste nyt lys over emnet og samle trådene.

 

Pas på, du ikke kommer til at lave en ren gengivelse af dine tidligere pointer fra opgaven. Tilføj et bredere perspektiv.