Skriv i fagene
Samfundsfag

Skrivemetro  >  Skriv i fagene  > Samfundsfag Linjeoversigt   -  Index   -   Forside

Undersøg

 

 

Opgavetypen undersøg kan bestå af enten talmateriale og kvalitative data (typisk et interview) eller alene af talmateriale. Se et eksempel nedenfor. Ideen med opgaven er, at du skal forsøge at finde en sammenhæng i materialet, der kan besvare opgavespørgsmålet. Det udleverede bilag kan være omfattende. Dét der forventes er, at du laver nogle relevante nedslag i samtlige statistikker, tabeller, figurer eller citater, hvor du viser en tendens eller sammenhæng, der kan besvare opgavespørgsmålet. Du behøver ikke at gennemgå materialet i den rækkefølge, som det bliver præsenteret i bilaget. Mange gange vil det faktisk give mere mening, at du inddrager bilagene efter, hvor relevante de er for din besvarelse eller hvilken sammenhæng der findes imellem dem. Brug din samfundsfaglige teori her, det vil også fremgå af opgaveformuleringen, hvilken del af pensum, som skal inddrages.

 

Hvis der både er kvantitative og kvalitative data knyttet til opgaven, så skal du undersøge, hvad der kan udledes af dem hver især og om der er en sammenhæng imellem dem. Kan man fx bruge de kvalitative data til at styrke den konklusion, du nåede frem til på baggrund af de udleverede kvantitative data? Desuden skal du vurdere styrker og svagheder ved at bruge kvantitative og kvalitative data i en undersøgelse. Der skal som altid sluttes af med en opsummering.

Der er typisk også krav om at lave egne beregninger og diagrammer i regneark i denne opgave, se undersiden "Beregn"

 

 

Du skal huske at dokumentere dine konklusioner. Det er vigtigt, at du eksempelvis inddrager konkrete taleksempler fra tabeller eller figurer, der kan underbygge dine konklusioner. På den måde illustrerer du også, at du rent faktisk har forstået figurerne. Det samme gælder, hvis der er tale om kvalitativt materiale, hvor du skal indsætte citater fra interviewet.

 

En undersøgelse skal altid afsluttes med en sammenfatning eller opsummering, hvori du besvarer opgavespørgsmålet.

 

Tjekliste for undersøgelse

·         En undersøgelse handler om at demonstrere metodisk forståelse

·         Inkluder alle tabeller, figurer og interviews, men kommenter kun på det relevante

·         Se på tværs af bilagene og fortolk hvad materialet betyder. Sæt dette ind i en faglig kontekst.

·         Dokumenter dine konklusioner med taleksempler og/eller citater

·         Afslut med en opsummering/sammenfatning hvor der overordnede spørgsmålet besvares

 

Eksempel på opgave (fra fagkonsulentens beskrivelse af opgavetyper i skriftlig samfundsfag): Undersøg, hvad der på baggrund af bilag C1 (figur 1, figur 2, figur 3), bilag C2 og videoklippet i bilag C3 kan udledes om unges adfærd på de sociale medier og de sociale mediers betydning for identitetsdannelsen.

Du skal anvende sociologiske begreber, og du skal vurdere metodiske styrker og svagheder ved anvendelsen af bilag C1, C2 og C3.
2018 Vejledende opgavesæt 1. Delopgave C: Sociale medier og identitetsdannelse.