Skriv i fagene
Linjeoversigt

Skrivemetro  >  Skriv i fagene  Linjeoversigt   -  Index   -   Forside

Fagenes metoder  -  Fransk

 

Arbejdsformer

I fransk arbejder vi på mange forskellige måder, og du vil opleve at blive præsenteret for diverse tilgange, når du skal lære sproget. Vi arbejder i faget ud fra et funktionelt og kommunikativt sprogsyn. Det betyder, at vi anvender sproget i undervisningen. Du skal lære at kommunikere på fransk i forskellige situationer – herunder kunne tale om emner (Fx la Francophonie, la jeunesse), om diverse tekster (noveller, uddrag af romaner, film, billeder mm.) og om dig selv og dit miljø.

Du vil derfor opleve, at der i undervisningen vil være stort fokus på ordforrådsindlæring og samtale, men selvfølgelig også tekstlæsning og grammatik. Især grammatikken fylder en del i 3g, hvor der er en skriftlig prøve.

  • Ordforrådstilegnelse

  • Samtale

  • Tekstlæsning

  • Skriftlig fremstilling

  • Grammatik

I din SRP vil du skulle fokusere på det analytiske aspekt, som du har trænet i løbet af de sidste tre år. Du skal analysere med fokus på fx litteratur og sprog eller samfundsfaglige og kulturelle aspekter. SRP-opgaven skal skrives på dansk, så du skal i opgaven arbejde på en lidt anden måde, end du måske er vant til i den daglige undervisning. Du skal dog stadig bruge de lærte tilgange, når du skal analysere.

 

 

Metodiske overvejelser

Uanset om dit fransk er på fortsætter eller begynder A-niveau eller fortsætter B, så skal du være opmærksom på, at der i SRP’en er krav til, at du arbejder metodisk i din analyse/din tilgang til teksterne. Fransk er et humanistisk fag, og du vil derfor opleve, at der anvendes de samme metodiske tilgange, som du kender fra dansk og engelsk. Du skal i din SRP skrive på dansk, så du skal også anvende begreberne fra metoderne på dansk.

Når vi taler metoder i en SRP, så handler det også i fransk om den tilgang, du tilgår teksterne med. Det vil sige, at du skal vide, hvilken analysemetode du anvender og hvilke ”konsekvenser” det har for dit resultat. Skriver du SRP, hvori der er analyse af en tale, så vil du vælge at kigge på teksten ud fra en retorisk og argumentatorisk tilgang. Analyserer du dermed en fiktionstekst, vil du måske anvende den socialhistoriske,  den biografiske, den strukturalistiske, den psykoanalytiske eller den nykritiske analysemetode. Du bør nøje overveje, hvorfor du benytter denne fremgangsmåde.

Selvom opgaven skrives på dansk, så skal du sørge for, der er nok fransk (analyse, sekundærlitteratur mm.) til at dække de faglige mål. Dette vil du tale med din lærer om, når du vælger materiale til din opgave. Citater fra fransksprogede tekster i din opgave skal være på fransk.

 

 

Dine og andres undersøgelser

De humanistiske fag beskæftiger sig helt overordnet med ”menneskeskabte produkter”. I fransk er dette som regel tekster i den ene eller anden form. Arbejdet med teksterne handler ofte om at beskrive, analysere og fortolke teksterne. Dine egne undersøgelser i form af dit analysearbejde med teksterne bør fylde en del i din SRP med fransk. Du kan dog sagtens også bruge andres undersøgelser fx i en sammenlignende eller perspektiverende del af opgaven, men ’rugbrødsarbejdet’ med at analysere dine tekster skal være det bærende element i din opgave, og det er i denne del, at du særligt benytter dig af citater på fransk for at understrege dine pointer.

 

 

Basale videnskabsteoriske overvejelser

I det mundtlige forsvar af din SRP, skal du præsentere nogle basale videnskabsteoretiske overvejelser i forhold til dit projekt. Basal videnskabsteori præsenteres i tre moduler med en filosofilærer. Grundlæggende handler teorien om videnskab (videnskabsteori) om, hvordan man bærer sig ad med at producere viden. Indenfor humaniora – og dermed også fransk - er genstandsfeltet tekster, og det er vigtigt at gøre sig klart, hvilken type tekst, man arbejder med. Er der tale om en fiktionstekst, en historisk kilde, en propagandatekst el.lign.? Med andre ord skal du finde ud af, hvilken genre eller hvilke genrer du arbejder med, og hvad der er teksternes formål. Til den mundtlige eksamen skal du forklare, hvorfor du anvender den valgte metode, herunder redegøre for effekten af brugen. Kan din undersøgelse af én konkret tekst bidrage til at forstå et større perspektiv? Bekræfter den eller modsiger den en given tese? Er den et eksempel på et kulturfænomen? Hvordan kan de spørgsmål, du stiller til teksten, bidrage til at besvare dit hovedspørgsmål?