|
Skriv for at forstå
Proces- skrivning |
|
Skrivemetro > Skriv for at forstå > Processkrivning | Linjeoversigt - Index - Forside | |
Når du laver skriftligt arbejde på FG, handler det ikke kun om det færdige produkt, men også om processen undervejs. Helt fra idéfasen, det første tegn på computeren og til du afleverer. Også rettearbejdet med dit produkt efterfølgende hører med i den samlede proces. I dette afsnit får du praktiske konkrete forslag til, hvordan du kan arbejde i de forskellige faser af skriveprocessen. Disse faser er Idefasen, indsamlingsfasen, organiseringsfasen, skrivefasen og revideringsfasen. Grafisk kan processen illustreres således:
En brainstorm er en samling ideer i stikordsform Brainstorm kan laves enkeltvis, parvis, i grupper eller i en hel klasse.
Deltagerne skal komme med flest mulige ideer, herunder også vilde ideer,
der er ingen dumme eller forkerte ideer i denne fase, og det er ikke
tilladt at bedømme, diskutere eller argumentere for ideer – hverken
positivt eller negativt. Del og stjæl er en måde at opsamle og dele ideer med hinanden på. Hele klassen får 5-10 minutter til at skrive forskellige idéer ned til emnet - dette kan gøres individuelt eller i grupper. Efter at man har skrevet idéerne ned i stikordsform, tager man en runde i klassen, hvor hver elev eller gruppe især fremlægger en af idéerne fra papiret. Imens lytter de andre elever og skriver de idéer ned, de selv synes, de kan bruge. Alle har lov til at stjæle ideer fra hinanden.
Et mindmap organiserer og viser sammenhænge mellem begreber, teorier, perioder eller lignende. Her organiserer man sin viden om et emne grafisk ud fra små tekstbokse med markeringer af sammenhænge på tværs af dette emne.
Hurtigskrivning er en form for tænkeskrivning, dvs. skrivning der er rettet til én selv, hvor man skriver uden at tænke på sprog eller form. Denne metode er velegnet, når man skal hjælpe sig selv i gang med at danne begreber. Der skal være en fast tidsramme for skrivningen, fx tre minutter, man skal skrive så hurtigt som muligt, man må ikke stoppe undervejs, og man skal skrive i hele sætninger, så der kommer flere sammenhængende tanker frem. Der skal dog som sagt ikke tænkes på hverken ordforråd, stavning, struktur eller grammatik, og man skal heller ikke rette i teksten efterfølgende.
Denne teknik går ud på at I er mange der skriver direkte i et fælles åbent dokument, hvor alle læser med og alle bidrager – det kan f.eks være i oversættelsesopgaver eller små frie skriveøvelser til en tekst. Fordelen er bl.a., at du hurtigt kan gemme noter på din computer samt at man i klassen meget hurtigt kan producere en masse sprog. Det kan for eksempel foregå på www.piratepad.net eller i googledocs
Her skal du sørge for at få overblik over over det materiale der skal med i opgaven. Eventuelt kan I arbejde i par og interviewe hinanden for at prøve materialet af. Stil kritiske spørgsmål til dit eget materiale.
Her skal du ordne dine noter så de kommer i logisk rækkefølge. Sæt streger i dine noter ved nøglegloser og overvej om de kan bruges til de enkelte afsnit i opgaven.
En anden god metode i denne fase er at bruge coaching: Coaching ligner den samtaleform, der kaldes aktiv lytning. Det er samtalesekvenser, hvor skriveren forelægger sin ide eller sin plan for en anden elev, der lytter. Formålet er at hjælpe skriveren til at udvikle sine ideer. Det gør man ved at give ham lejlighed til at forklare, hvad han gør, hvordan han gør, og hvorfor han gør det. Derved skærpes hans bevidsthed om skriveprocessen. Coachen skal fokusere på de stærke sider af skriverens projekt, han kan stille spørgsmål og kommentere, men han må aldrig give svar og løsninger på problemer. Teksten er skriverens, og han kan vælge at følge coachens råd eller lade være.
I skrivefasen skal du skrive så meget sammenhængende tekst som muligt. Der skal helst være noget at smide væk af. Skrivefasen er normalt noget, der foregår hjemme, men det kan sagtens foregå på skolen, i grupper og i lektiecaféen.
Du skal:
gå over til et nyt afsnit, når det første føles udtømt
I revideringsfasen modtager du reaktioner på dit skriftlige oplæg, omskriver, retter og forbedrer. Du skal vænne dig til at få respons på alt: på indhold, tekstopbygning og først til sidst på formen, og du skal vænne sig til, at det er en fase, der er lige så vigtig som de øvrige faser.
Respons vil sige, at en anden elev kommenterer dit første udkast. Formålet er at hjælpe dig med at præcisere tekstens indhold, struktur og sprog. Respons skal fokusere på tekstens styrkesider og være konstruktiv. Negative reaktioner er forbudt.
Respons foregår bedst i grupper på tre, evt. fire og foregår i runder på dansk eller på fremmedsproget afhængigt af, om det er 2. eller 3. fremmedsprog og af elevernes færdigheder:
Undervejs noterer skriveren kommentarerne ned, men skal ellers forholde sig tavs. De to responsgivere skal heller ikke kommentere hinandens udsagn. Herefter går man videre til næste skriver.
Afrunding Når man laver processkrivning i praksis, er det ikke altid så omfangsrigt, som det ser ud på papiret, men man vælger de punkter, som man synes er relevante.
|