Større skriftlige opgave
SSO

Skrivemetro  >  Større skriftlige opgave > SSO Index   -   Forside

Den større skriftlige opgave (SSO) skal du skrive i 2.hf efter juleferien. Du kan finde datoer mm under formalia for SSO

 

I opgaven skal du undersøge og fordybe dig i en faglige problemstilling.

Opgaven skal være på 10-15 normalsider (2400 anslag inkl. mellemrum) excl. noter, bilag, litteraturliste

Du kan skrive i et eller to fag. Hvis du skriver i et fag, skal du have haft dette fag på mindst B-niveau. Hvis du skriver i to fag, skal det ene fag være på mindst B-niveau. Du får undervisningsfri i en uge til at skrive opgaven.

 

Læs også i SSO-hæftet hvor alle informationer om SSO er uddybet.

Emne og vejledning

Du skal selv finde på det emne, du vil skrive om, men din lærer vil vejlede dig i afgræsning af dit emne, hjælpe dig med udarbejdelse af idéer til en problemformulering, og hvor og hvordan du bedst finder materiale til opgaven. Men det er dig selv, der har ansvaret for, at dine lærer er informeret om, hvor langt du er kommet i dine forberedelser. På den måde kan de også vejlede dig bedst. Du vil få tre individuelle vejledningstider. De første to ligger inden skriveperioden, og den sdste ligger i starten af skriveperioden. Til de første to vejledninger skal du udfylde en vejledningsblanket. Den skal du aflevere i afleveringsmappen i Lectio, og den danner udgangspunkt for dine vejledninger.

Det er din vejleder, der skriver opgaveformuleringen, som du vil få udleveret, når skriveugen begynder.

Sygdom

Bliver du syg i løbet af ugen, skal du straks underrette skolen, som så vil tage stilling til, hvad der videre skal ske. Du skal under alle omstændigheder kunne dokumentere din sygdom.

Snyderi

Snyderi i forbindelse med SSO har - ligesom snyderi ved anden eksamen - meget alvorlige konsekvenser.

Ved formodning om snyderi skal rektor straks underrettes. Bliver formodningen bekræftet medfører snyderiet, at eleven skal skrive opgaven om ved næste skoleårs opgaveskrivning. Du kan således heller ikke få udstedt sit eksamensbevis, før ved næste eksamenstermin.

Det er snyderi, hvis du afleverer en SSO, som du ikke selv har udarbejdet. Det er ligeledes snyderi, hvis en elev har skrevet væsentlige dele af fra en kilde, uden at anføre det ved citation og henvisning. Det vil også blive betragtet som snyderi, hvis man medvirker til andres snyd ved f.eks. at lade andre afskrive sin opgave.

Klagesager

Ønsker du at klage over en karakter, skal du indgive en skriftlig klage til rektor senest 2 uger efter at karakteren er meddelt. Klagen skal være dateret, og hvis dette ikke er tilfældet, skal rektor anføre dato for klagens modtagelse. Er klagefristen overskredet, skal rektor afvise klagen.

I klagen skal "klagepunkterne præciseres og begrundes". Du kan altså ikke nøjes med at hævde, at din opgave er helt urimeligt bedømt og bør have en højere karakter, du skal argumentere for dit synspunkt.

Rektor træffer herefter afgørelse om hvorvidt

· Klagen skal afvises

· Opgaven skal bedømmes om

Eksempler    

Du kan her se nogle eksempler på opgaveformulinger og de tilhørende besvarelser, der alle er gode besvarelser. Der vil løbende blive lagt flere eksempler ind:

 

 

 

 

Bedømmelse

Opgaven bedømmes af vejlederen samt en censor fra et andet gymnasium udpeget af Ministeriet for Børn og Undervisning. Der gives én karakter på eksamensbeviset, og den tæller 1,5 på eksamensbeviset.

Bedømmelsen af opgavebesvarelsen er en faglig helhedsvurdering, hvor der lægges særlig vægt på, at du kan

  • fordybe dig fagligt og sætte dig ind i nye fagområder
  • beherske de faglige mål for faget
  • udvælge, bearbejde og strukturere relevant materiale
  • formidle stoffet i fagligt sprog
  • besvare opgaven fyldestgørende med overensstemmelse mellem opgaveformulering og din besvarelse
  • anvende den faglige opgaves fremstillingsform med korrekt citatteknik, noter, kilde- og litteraturliste

Find materiale - SSO

Inden skriveugen får du et søgekursus på studiecenteret, og det er også vigtigt, at du begynder at lede efter materialer til din SSO i god tid: Så er der nok tid til at udvælge, bestille materiale hjem og læse det inden skriveperioden.

Rigtig mange 2. HF’ere er ligesom dig i gang med at finde materialer til deres SSO - både her på FG og i resten af landet. Og 3.g’erne er i gang med deres SRP, så der er stor efterspørgsel på materialer, og det er en anden god grund til at begynde sin søgning i god tid. At lede efter og finde materialer er en proces, der er en vigtig del af det at skrive en større opgave.

·         Anbefalede biblioteker og databaser.

 

 

Studiecentret (hvis linket driller så brug linket på forsiden af Lectio) er åbent hver dag fra kl. 8.00-16.00, og du er altid velkommen til at spørge om hjælp til din søgning, men prøv først selv

 

Kontakt:

Hanne Tingleff er leder af Studiecentret og bibliotekar. Skriv til HT i Lectio.    

Ilse Pedersen er medhjælper i Studiecentret

 

 

 

Nyttige Links

Dokumentation

Litteraturliste.

Litteraturliste

SSO-hæftet